Studeertips

Voor ouders

Laten we eerlijk zijn: als een kind begint met viool spelen klinkt het vaak nog niet altijd even mooi. Probeer uw kind toch altijd positief en stimulerend te benaderen als het hierover gaat! Let ook op broers en zussen die soms (onbedoeld) kwetsend uit de hoek kunnen komen. Dit betekent niet dat u altijd hoeft te zeggen dat alles geweldig klinkt; u kunt uw kind ook helpen door bijvoorbeeld te vragen of hij/zij 'echt speelt zoals het hoort'? Bij de een duurt het wat langer dan bij de ander, maar naarmate een kind langer les heeft zal het steeds beter gaan klinken.
Voor leerlingen

1. Een vast tijdstip om te oefenen werkt meestal het beste. Denk bijvoorbeeld aan vlak voor/na het avondeten, of - voor de vroege vogels - ’s ochtends voor schooltijd.

2. Zorg voor een rustige omgeving. Viool spelen terwijl verderop de TV aanstaat of andere gezinsleden/huisgenoten druk aan het kletsen zijn is niet bevorderlijk voor de concentratie. Zet ook je mobiele telefoon uit of op stil!

3. Regelmatig gedurende korte tijd oefenen werkt meestal beter dan een keer lang oefenen. Dus: liever elke dag 10 minuten dan één keer per week een uur! Voor de ambitieuze leerling geldt ook dat twee keer per dag 30 minuten oefenen beter werkt dat een keer per dag een uur.

4. „Geen zin...”: het meest gehoorde excuus als het gaat over te weinig oefenen. Probeer, zelfs als je geen zin hebt, om toch even je viool te pakken en spreek met jezelf af om het ’5 minuten te proberen’. Kies één stuk of fragment uit waaraan je gaat werken en zet desnoods een wekker. Als je eenmaal bezig bent zul je zien dat je toch al gauw langer doorgaat en de zin vanzelf terugkomt.

5. Probeer tijdens het oefenen niet alleen de goede noten te spelen, maar vooral de muziek! Denk na over het karakter, en probeer om in je hoofd een voorstelling te maken van de beste klank. Soms helpt het ook om een frase even te zingen. Als je eenmaal bepaald hebt hoe je wil dat het stuk klinkt, zul je zien dat je daarna veel gerichter kunt oefenen.

6. Wees creatief in je studiemanieren! Probeer bij moeilijke passages om niet eindeloos hetzelfde stukje te herhalen, maar bedenk zoveel mogelijk verschillende manieren om het te oefenen.
Hieronder een paar voorbeelden:
- variaties in ritme (werkt vooral goed in snelle passages)
- variaties in tempo
- variaties in vibrato (snel/langzaam, groot/klein)
- van achter naar voren spelen (voor moeilijke loopjes)
- goed op je ademhaling letten, of rondlopen terwijl je speelt (als je merkt dat je spanning hebt in je lichaam)
Omdat studeren op deze manier heel veel concentratie vergt kun je dit het beste niet te lang achter elkaar doen (max. 10-15 minuten).

7. Oefen moeilijke dingen eerst! Naarmate je langer bezig bent neemt ook je concentratie af, dus je hebt het meeste profijt van je studeersessie als je de moeilijke dingen oefent als je nog 'fris' en optimaal geconcentreerd bent.