Ik geef al ruim 10 jaar met veel plezier vioolles aan kinderen en jongeren in Amsterdam. Als dochter van een zeer bevlogen pianodocent en fluitdocente ben ik opgegroeid in een omgeving waar altijd muziek werd gemaakt. Ik kan me niet anders herinneren dan dat mijn ouderlijk huis elke dag gevuld was met kinderen die langskwamen voor hun muzieklessen. Ik ben dan ook heel blij dat ik deze mooie traditie kan voortzetten!

Plezier in het spelen en liefde voor de muziek staan in mijn lessen centraal. Leerlingen leren op speelse wijze een gezonde en natuurlijke viooltechniek. Dit alles gebeurt in een ontspannen sfeer: er wordt hard gewerkt, maar ook gelachen! Tijdens de lessen begeleid ik de leerlingen zoveel mogelijk op viool of piano. Ik hanteer een zeer persoonlijke benadering: de inhoud van de lessen wordt afgestemd op de behoeftes van ieder individueel kind om zo op een positieve manier een muzikale opleiding van een zo hoog mogelijk niveau te kunnen bieden.
Als een leerling de basisbeginselen van het vioolspel eenmaal onder de knie heeft kan deze gaan spelen in een (jeugd)orkest. Samen met anderen muziek maken werkt vaak enorm motiverend! In de regio Amsterdam bestaan er verschillende orkesten waarnaar ik een leerling kan verwijzen.

Leerlingen die erg gemotiveerd zijn en het leuk vinden ergens hard voor te werken kunnen ook meedoen aan concoursen. Van tevoren wordt de muziek tot in de puntjes voorbereid zodat de leerling tijdens het concours goedbeslagen ten ijs komt. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor getalenteerde leerlingen om af en toe voor te spelen tijdens de Open Sweelinckochtenden op het Conservatorium van Amsterdam.

Minimaal twee keer per jaar organiseer ik, al dan niet in samenwerking met enkele collega’s, leerlingenconcerten. Dit zijn altijd hele feestelijke aangelegenheden waarbij de leerlingen hun vorderingen kunnen laten horen aan familie en vrienden.

Studeertips voor leerlingen1. Een vast tijdstip om te oefenen werkt meestal het beste. Denk bijvoorbeeld aan vlak voor/na het avondeten, of - voor de vroege vogels - ’s ochtends voor schooltijd.

2. Zorg voor een rustige omgeving. Viool oefenen terwijl verderop de TV aanstaat of andere gezinsleden/huisgenoten druk aan het kletsen zijn is niet bevorderlijk voor de concentratie.

Help, mijn kind speelt viool!Laten we eerlijk zijn: als een kind begint met viool spelen klinkt het vaak nog niet altijd even mooi. Probeer uw kind toch altijd positief en stimulerend te benaderen als het hierover gaat! Let ook op broers en zussen die soms (onbedoeld) kwetsend uit de hoek kunnen komen. Dit betekent niet dat u altijd hoeft te zeggen dat alles geweldig klinkt; u kunt uw kind ook helpen door bijvoorbeeld te vragen of hij/zij ook 'echt speelt zoals het hoort'?

Kinderen vanaf vijf jaar zijn bij mij welkom op les. Leerlingen komen wekelijks naar hun vioolles. Tijdens de lessen werken we aan verschillende aspecten van het vioolspel zoals de techniek, het ontwikkelen van de muzikaliteit en het muzikaal gehoor, houding, theorie (het leren beheersen van ritme en notenschrift) en presentatie. Het repertoire dat gespeeld wordt is gevarieerd en wordt stapsgewijs opgebouwd. Daarnaast is er vanaf de allereerste lessen veel aandacht voor het leren spelen uit het hoofd en het ontwikkelen van een muzikale creativiteit.

Voor gevorderde leerlingen bestaat de optie om eens per twee weken les te volgen. Daarnaast bied ik voor vergevorderde leerlingen ook een zogenaamde '10 lessenkaart' aan, waarbij de leerling 10 keer in een half jaar op afspraak een uur les heeft.

Ik verwacht van alle leerlingen dat er thuis dagelijks geoefend wordt. Tijdens de lessen kan er nóg zo goed gewerkt worden, als dit thuis niet wordt doorgezet is het nagenoeg onmogelijk om goed viool te leren spelen. Dit vergt in eerste instantie vaak behoorlijk wat inzet van leerlingen (en hun ouders), maar als de resultaten van het goede werken eenmaal komen is het makkelijker om vol te houden!


Tarieven 2020-2021


30 minuten individuele les: €25 per les (€72,92 per maand)*
45 minuten individuele les: €37,50 per les (€109,38 per maand)
60 minuten individuele les: €50 per les (€145,83 per maand)
45 minuten duo-les*: €25 per leerling per les (€72,92 per maand)

60 minuten losse les: €55
proefles 30 min: €15

* Een volledig schooljaar bevat 35 vioollessen.
**Duo-lessen zijn alleen beschikbaar voor beginnende leerlingen die hetzelfde speelniveau en (ongeveer) dezelfde leeftijd hebben.

Kinderen van ouders met een inkomen tot 120% van het minimuminkomen kunnen voor muzieklessen een bijdrage krijgen van het Jongerencultuurfonds. Zie de website voor meer informatie.
Stacks Image 85
Stacks Image 76
Stacks Image 91
Stacks Image 97
Stacks Image 78
Stacks Image 103

Veelgestelde vragenWaar en wanneer vinden de lessen plaats?
Ik geef op maandag en dinsdag les bij mij thuis in de Indische buurt (Amsterdam Oost).

Mijn kind wil graag op vioolles. En nu?
Je kunt een proefles aanvragen door contact met mij op te nemen. Deze is altijd geheel vrijblijvend. Tijdens de proefles kan je kind het viool spelen uitproberen en kijken of het hem/haar leuk lijkt om bij mij les te nemen.

Ik/mijn kind spreekt geen Nederlands, maar wel Engels. Is dat een probleem?
Ik geef ook les in het Engels! Zolang de leerling Nederlands of Engels begrijpt is hij/zij welkom om bij mij lessen te volgen.

Kan ik/mijn kind ook tijdens het schooljaar beginnen met vioolles?
Op elk moment in het jaar kan een vrijblijvende proefles aangevraagd worden. Indien er nog plaats is in mijn lespraktijk is het geen enkel probleem om tijdens het schooljaar te beginnen. Mocht ik geen plek hebben, dan kan ik de leerling doorverwijzen naar een van mijn collega's of op mijn wachtlijst plaatsen.

Hoe lang duurt een vioolles?
In principe beginnen alle leerlingen bij mij met individuele lessen van 30 minuten per les. Als de leerlingen nog in een beginnend stadium zijn kan er ook gekozen worden voor duo-lessen (2 leerlingen) van 45 minuten. Het is dan wel belangrijk dat de leerlingen die samen les hebben (ongeveer) dezelfde leeftijd en hetzelfde lestempo hebben. Als een leerling de basis van het vioolspel onder de knie heeft is het verstandig om over te gaan op individuele lessen van 45 minuten. Dit is meestal na 1-2 jaar, in overleg met de docent.

Mijn kind gaat beginnen met vioolles. Wat is mijn rol hierbij?
Ik stel het erg op prijs als een ouder - in elk geval in de beginperiode - bij de lessen aanwezig is. Zo kun je zien wat je kind tijdens de lessen leert en kun je thuis helpen bij het oefenen. Jonge kinderen vinden het vaak erg moeilijk om thuis zelfstandig te oefenen. Het verdient daarom aanbeveling om elke dag even samen met het 'huiswerk' door te nemen.

Mijn kind is nog erg klein. Is zo'n viool dan niet te groot? En hoe kom ik aan een viool?
Er bestaan violen in verschillende kindermaten. Hierdoor is er eigenlijk altijd wel een instrument te vinden dat de juiste grootte heeft. Het is verstandig geen kinderviool te kopen, maar te huren bij een violenverhuurbedrijf of een vioolbouwer. Geschikte adressen hiervoor zijn bijvoorbeeld Bas Maas Vioolbouw of Résonance Instrumentverhuur. Wanneer je kind een stuk gegroeid is kan de viool weer ingeruild worden voor een grotere maat. Een viool kan niet via mij gehuurd worden.

Hoeveel moet een leerling oefenen?
Dit verschilt nogal per leerling en is afhankelijk van leeftijd, niveau, motivatie en aanleg. Jonge kinderen die net beginnen kunnen volstaan met 10 minuten per dag. Naarmate de leerling langer les heeft en moeilijkere stukken gaat spelen is er ook meer 'oefentijd' thuis nodig. De eerste jaren is een half uurtje per dag meestal voldoende. Meer mag natuurlijk altijd! Leerlingen die auditie willen doen voor de vooropleiding van een conservatorium oefenen meestal meer, tot ongeveer 2 uur per dag.

Tijdens de vioolles wordt er veel gezongen. Waarom?
Zingen is de meest natuurlijke manier van muziek maken. Eigenlijk iedereen kan het, en je hebt er helemaal niks voor nodig! Door de stukken eerst te zingen ontwikkelt de leerling gevoel voor de muziek zonder te maken te hebben met de moeilijkheden van het instrument. Ervaring leert dat het leren spelen van het muziekstuk op de viool daarna veel gemakkelijker gaat.

Kan mijn kind tijdens deze coronaperiode starten met vioollessen?
Dat kan zeker! Er zijn enige aanpassingen tijdens de lessen om te voldoen aan de regels van het RIVM, maar het is mogelijk (en veilig) om ook in deze tijd vioolles te volgen.


Wilt je vrijblijvend een proefles aanvragen voor jezelf of je kind, of wil je meer informatie over mijn lespraktijk? Zie dan de pagina contact.